Pages

Wednesday, January 22, 2014

Vanaheim i brand!

Boken jag ska recensera heter Freja- Sagan om Valhalla skriven av Johanne Hildebrandt. Och utgiven av Forum bokförlag. Boken utspelar sig under bronsåldern och den refererar mycket namn till den asatron som vi vet mycket om. Boken ska berätta om hur de var innan de asagudar som vi hört om. Förvirrad är ett bra ord att använda för att beskriva mina tankar efter jag läst boken.
     
Sagan om Valhalla är en triologi där den första boken är Freja. Freja är en  Asaprästinna. Hon bor på ön Vanaheim som enligt myter låg i Östersjön. Freja är ung och har därmed en låg rank som prästinna, men enligt hon själv så har hon krafter som är större än någon av de andra, något som bevisas längre fram i boken. En natt någon vecka efter Blotet (Offerdag) så  får Freja en vision om byar som bränns ned och män som stupar i strid. Denna vision visar sig vara sann och Freja beger sig till fiendens linjer för att avvärja katastrofen men detta får oväntade konsekvenser då hon får en förälskelse med hövdingasonen Tor. I texten använder hon ord visa ord som kan vara svåra att förstå om man inte vet någonting om bronsåldern. Annars är språket simpelt att förstå men vissa ord får man slå upp även fast man har relativt bra förkunskaper på Sveriges historia.

Boken är bra skriven och väldigt fångande. Det är svårt att lägga ifrån sig den när saker väll börjat hända. Men jag skulle inte rekommendera den om du är fördjupat i asatron, du blir förvirrad och börjar tycka saker verkar fel i boken. Johanne har kommit ut med att detta är en samling av en massa olika myter, alltså inte den mest korrekta, men den som hon tycker har gjort den bästa berättelsen. Annars rekommenderar jag den till personen som tycker om bronsålder miljön . Jag tänker ge boken två omdömen i en skala av 1-10. Den får 6-10 i själva berättelsen för det var en bra bok. Och den får 2-10 historiemäsigt då den inte var rätt i händelser, utan bara i miljöbeskrivning.

No comments:

Post a Comment