Pages

Wednesday, January 22, 2014

Judehatet i Sverige

Om inte nu så när, förkrigstiden är en historisk roman skriven av Annika Thor och är första boken av två. Skriven i jag-form beskriver Annika om hur sex personers liv korsars och påverkas av Tysklands judehat. Utav egna upplevelser och berättelser från nära o kära beskriver Annika om hur deras liv plötslig förändrades, vissa till det värre.


Förkrigstiden utspelar sig i Stockholm under februari 1938 - september 1939.
Man får veta hur tre, icke-judiska, anställda på utlänningsbyrån blir konfronterade av judehatet varje dag samt hur deras liv blir permanent påverkade av detta. Man får även läsa om hur livet blir allt svårare för de judar som redan bor och som invandrar till Sverige under denna tid. Man får läsa om den stora skandalen inom utlänningsbyrån, där en ung flicka, Ingrid, börjar umgås med fienden och hans historia. Hur Ilse hoppar från jobb till jobb och förgäves försöker spara ihop pengar för att få sina föräldrar fårn Tyskland till Sverige. Hur Paul i hemlighet bekämpar judehatet i Tyskland och hans flykt till Sverige. Boken är skriven på gammaldags svenska vilket gör att man inte alltid känner igen och förstår vissa meningar direkt, utan måste läsa om dessa ett par gånger. Boken är även skrivet på ett sånt sätt att det är lätt att tappa bort sig och blanda ihop vem det är man läser om. Boken har en uppbruten kronologi och Annika är inte alltid tydlig om var det tar slut och var nästa berättelse börjar.

Om inte nu så när, förkrigstiden är en väldigt intressant bok som beskriver hur Sverige blev påverkad av Tysklands hatpolitik mot judar. Trotts missarna i språk och utformning är boken bra skrivet och en bra bok i detta ämne. Annika lyckas fånga ens intresse och väcker starka känslor för hur situationen såg ut i Sverige då. Då boken är skriven på ett gammaldags språk rekommenderar jag att man ska ha en bra kunskap om det svenska språket innan man läser den.

No comments:

Post a Comment