Pages

Wednesday, January 22, 2014

Krigets hjältar

Ljudet av Kulsprutor och granat splitter och dess grymheter måste varit en vardagsmat för soldaterna på västfronten. Men i Boken Krigets hjältar beskriver en annan historia om att några hade fått nog att kriget som den inte hade ingen menig längre. Så måste Författaren Pat Barker tänkt när hon skrev boken och gavs ut 1991.

Boken utspelar sig i mitten av 1917 när en soldat vid namn Siegfried Sassoon som var en hjälte på väst fronten. Hade skrivit till den brittiska militärledningen där han protesterar mot kriget att det inte har någon menig längre. Detta var inget man skrev till militären utan att bli straffad med döden eller inför krigsrätten. Men Siegfried har tur och hamnar istället i militär sjukhustet Craiglockhart i skottland. Det var ett sjukhus som hade många soldater som hade brutit ner av krigets fasor. på sjukhuset kommer Siegfried att möta läkaren William Rivers vars metoder som anses ligga långt före sin tid. men han möter också goda vänner som Den unga poeten Wilfred Owen. Boken i helhet har mycket likheter från andra krigs romaner tex (på väst fronten inget nytt)  den har en antikrigs känsla och att avsätt vilken sida du står på i ett krig så finns det ingen vinnare.

Boken får en stark 9a av 10. För Boken Krigets dårar är en mycket bra bok. För det är baserad på verkliga personer. Och att den har så mycket klarsyn hur det var under dess tid under Första världskrig. Pat Barker måste varit mycket påläst när hon skrev om dessa män. Och man tänker att denna bok kommer få dessa men att leva vidare att dom inte blir bortglömda i tiden. som så många andra som inte fick leva för att skriva sina berättelser.  

No comments:

Post a Comment