Pages

Wednesday, January 22, 2014

Korståg som verkligen krossar

Det är nog väldigt få svenskar som inte känner till Jan Guillou. ännu färre är det som inte känner till hans hans världs berömda trilogi om Arn tempelriddaren. Som inte bara speglar Sverige på sena 1100-talet  utan då tidens centrum som var Jerusalem i det heliga landet. Det har även blivit en filmatisering av trilogin. Som vanligt går det inte och jämföra böcker med filmer men Arn filmerna var ett väldigt bra försök till att efter skapa dem otroliga böckerna.

Något Jan Guillou har lyckats otroligt bra med är att verkligen få en att tror att man är i Sverige på 1100 talet. Detta har han lyckas med eftersom att han har anpassat språket mycket bra. Han har inte bara anpassat språket när dem för en dialog utan även under den löpande texten. På den tiden var det kyrkan som styrde mycket i Sverige. Religion var väldigt viktigt under denna tiden. I det heliga landet pågick det ett krig om makten över Jerusalem för det är en mycket helig stad för både kristna och muslimer. Första raden i boken som är löpande text lyder “I nådens år 1150 då de ogudaktiga saracenerna,jordens avskum” bara i den raden lyckas han att föra en tillbaka 900 år i tiden. Jag har aldrig läst något som kan jämföras med Vägen till Jerusalem. Det finns ytterst få nackdelar med den boken om det finns några överhuvud taget. Något som folk kanske tror är att den ska vara lika våldsam och blodig som filmerna men det är den inte. Men det finns några sektioner i boken som är lite grafiska, kanske lite för grafiska för vissa läsare. Inte alla av dom sektionerna är våld.

En väldigt bra bok som jag rekommenderar till alla som är i tonåren och uppåt. En lite svår läst bok. Jan Guillou använder gammal svenska. Boken blir även lite bättre om man har lite förkunskaper om den tiden i historien. 10 utav 10 poäng får den av mig.

No comments:

Post a Comment