Pages

Wednesday, January 22, 2014

Kapten John Yossarians galna äventyr

Denna boken skrevs 1961 av Joseph Heller den handlar om en man som heter John Yossarian som går med i flyg värdet men inget blev som han förväntade sig. Alla som är där är jätte galna ingen bryr sig om att dö och det skrämmer John otroligt mycket. I denna boken gör han allt för att få ett “no flight card” vilket gör så han inte får flyga mer.

John sökte med i flyg värdet under andra världskriget för att hjälpa till med kriget och allt går väll bra i början men han börjar bli orolig för sina kamrater. Han börjar bli orolig när han flyger och bestämmer sig för att lämna flyg värdet och för att göra det måste han få en sak som dem kallar “no flight card” det betyder att han inte får flyga mer. Fast man får bara det kortet om man är galen och ber man om kortet så är man inte galen och om du inte galen så får du inte kortet samma åt båda hållen är du galen så vill du inte ha kortet. Det är därför man använder ordet catch 22 vilken betyder du är körd vilket som ett ganska taskigt ord. Så under hela boken så försöker han vissa att han är galen tex går fram för att få sin medalj naken. Och spanar in högsta chefens fru. Och dem tog Johns fallskärm och sålde den för en staty. Han fick aldrig kortet i slutet så han rymmer iväg och säger han lever hellre med ett öga öppet för det är hans liv nu.

Jag tycker jätte mycket om denna boken. Trodde inte det i början fast älskade den den gav mig mycket skratt och var spännande samtidigt bland dem bästa romanerna jag någonsin har läst ger denna boken 4 av 5 stjärnor.

No comments:

Post a Comment