Pages

Wednesday, January 22, 2014

Kampen för ett bättre liv

Titel: Vad dagen är natten skyldig
Författare: Yasmina Khadra
Genre: Historisk roman

I kampen för överlevnad, får man i denna Historiska roman följa en liten pojke och hans familj i Algeriets tuffaste tid och svåraste fattigdom på 1930 talet. För att försöka hitta lyckan, lämnar familjen sitt jordbruk i sin hemstad bakom sig, och hoppas på ett bättre liv. Man fastnar för boken med tanken, kommer Younes och hans familj att överleva?

Under resan står Younes och hans familj ut med svält och smärta. De kan aldrig känna sig trygga i sin miljö, och de upplever en hel del under sin kamp för en ny framtid. Tillslut inser Younes mamma och pappa, att en sådan här plåga och levnad i fattigdom inte är den framtiden de vill ha för sin son. Younes blir flyttad till sin farbror där han får ett bättre liv, men ständigt saknar sig familj. Han börjar på en skola, där han lär känna barn från alla sorters länder och minoriteter, men Younes känner aldrig att han hamnar rätt. Efter hand blir orättvisorna större i samhället, och han måste börja kämpa igen. Att berättarperspektivet är i jagform, gör att man grips tag lättare i berättelsen. På den tiden som utspelar sig i boken, var det folk som blev väldigt dåligt behandlade, och människor hade så olika mycket värde, och det känns så fel att det till viss del är så än idag. Det är mycket som utvecklas hela tiden och blir bättre, men inte hur människor behandlas. Detta är tankar som väcks när jag läser boken, varför lät man det gå till som det gjorde, och varför låter man det gå till så än idag?

Denna historiska roman är väldigt lärorik, man får mycket känslor om hur det var på den tiden, och det känns som man själv är med i berättelsen när man läser för man får så mycket åsikter och tankar man vill säga till om. Temat i berättelsen är att få fram hur det var på denna tid, och det lyckas författaren med. Denna boken rekommenderar jag för femton år och uppåt, då man måste kunna en del om historian för att förstå.

Betyg:

No comments:

Post a Comment