Pages

Wednesday, January 22, 2014

Jakten om Skåne

Titel: Snapphanar  
Författare: Kim M. Kimselius
Utkom: 2006

Boken handlar om Ramona, Theo som är Ramonas pojkvän och Robert som är en kusin till Ramona.  
I en väldigt gammal kista hittar Ramona ett dokument som lyckas förflytta henne i tiden. Hon hamnar vid år 1676 i södra Sverige, precis när det är kriget mellan Danmark och Sverige. Det är en kamp om vem som ska få makten om Skåne, snapphanarnas tid. Ramona lyckas förlora minnet och kommer inte ens ihåg vem hon själv är. Robert, Theo och hans hund följer efter i tiden, men lyckas hamna på motståndarnas sida. Helt plötsligt är det en kamp på liv och död.  
Ramona befinner sig i en tid där det är en full kamp mellan snapphanar och de Svenska soldaterna. Genre i boken är krig, drama ock kärlek. Kim M. Kimselius har en mening med sin bok, hon vill att läsarna ska förstå hur det fungerade på snapphane tiden. Hur de skånska bönderna fick kämpa för att kunna försörja sig, eller hur snapphanarna planerade deras attack mot Carl XI och hans skattkista.
Texten hoppar inte mellan olika tider eller personer, utan texten flyter på med tiden. Det är en lättläst text. Det finns en tredje person som berättar om händelserna i nutid, medans det samtidigt är väldigt mycket dialoger. Tredje personen berättar mycket om hur huvudpersonerna tänker och känner.
Det finns en del anafor i texten. T.ex vi måste tro! Vi måste kämpa! Vi ska vinna! Boken innehåller också cirkelkomposition, de slutade på samma plats som dem började sin tidsresa.   

Det är en jättebra bok som är svår att lämna., spännande hela vägen. Jag ger boken 10/10 i betyg, en jätte bra snapphane bok som ingen bör missa att läsa. Rekommenderar denna bok till dem som är intresserad av gamla södra Sverige eller bara är ute efter en lättläst bok som är otroligt spännande.

No comments:

Post a Comment