Pages

Wednesday, January 22, 2014

Hur förklarar man för en annan moder att ens egen son mördat hennes dotter?

Författare: Sindiwe Magona
Översättare: Ulla Danielsson
Rubrik: Mödrar emellan

Den dramatiska romanen mödrar emellan inleds med “min son dödade er dotter”. Boken är skriven så att mördaren Mxolisi’s mor skrivet den till mördade unga Amy Elisabeth Biehl’s moder, inte i ett försök till förlåtelse, men till förståelse. Bokens berättelse tar sin början under apartheiden på 1960-talet i Sydafrika, när de svarta tvingades bort från deras bostäder och blev ihoptryckta in i de nya kåkstäderna. Men varför växter barn upp till mördare? Det är det sydafrikanskan Sindiwe Magona vill försöka förstå, genom att tillbaka blicka på hennes liv och hennes barns uppväxt hoppas hon hitta svaret.

Boken är lättläst men med en inlevelse så att den griper tag i ens hjärta och river ut det. Den hoppar i tiden och utspelar sig på mängder av olika ställen. Den berättas i jag form utifrån Mxolisi’s mors ögon och hjärta. Hennes minnen, känslor och uppväxt framgår mycket i boken. Anledning till att hon börjar historien redan från hennes uppväxt är för att det blir till ett historiebruk som ger en en överblick över hur det svarta hade det, hur deras liv påverkades av allt som hände. Hur tiderna ändrades, människor gjorde mer och mer uppror. Ungdomarna var vilsna, hade inga planer för framtiden, inga hopp, ingen glädje och de var på jakt efter någon eller något att skylla deras elände på.

Av att läsa denna moders resa genom livet får man en insikt som gör en mållös och stum. Förstår man sammanhangen i tiden och kan åren så förstår man mer än vad som framkommer i boken. Det gäller att läsa mellan raderna, analysera och fundera. En bok som funkar för alla med historiskt intresse från åldern 15 och uppåt.

No comments:

Post a Comment