Pages

Wednesday, January 22, 2014

Förintelsen av judarna

Boken “Mannen utan öde” av Imre Kertesz är en mycket lättläst bok om en tuff upplevelse. Detta är en bok som verkligen speglar tillbaka på hur det var på ett förintelseläger under andra världskriget. Imre Kertész som är författaren till boken har själv upplevt händelserna och sedan återberättat de i jag form. Detta gör boken extra spännande då man verkligen får en uppfattning av vad som hände med judarna från insidan.

Berättelsen börjar med att Györgys far blir skickad till ett arbetsläger. György förstår inget och han har ingen aning om vad ett arbetsläger är. Men en dag när han sätts på en buss och sedan ett tåg med en flera tusen andra judar så börjar han förstå verkligheten. Dörrarna öppnas och de är framme på förintelselägret Auschwitz. När de framme så undersöks de för att de om de är gamla och starka nog för att arbeta. Om inte skickas de till gaskammarna. De kan man se som både positivt och negativt antingen får man dö direkt eller arbeta och svälta ihjäl. Mer om detta finns att läsa i boken eller eventuellt den filmen som är gjord med samma handling och båda har samma genre som är roman. Tillskillnad från filmen så finns det flera ålderdomliga ord i boken för att den är skriven 1975 medan filmen är utgiven och översatt 2005.

Som helhet så är alltså boken en berättelse om en tuff upplevelse som rekommenderas att läsas om man är intresserad av världskrig och förintelseläger. Boken skulle fått 10/10 och jag rekommenderar verkligen denna boken för att den är så spännande och intressant att läsa.

No comments:

Post a Comment