Pages

Wednesday, January 22, 2014

En khans uppväxt

Stäppens krigare har skrivits av Conn Iggulden och släpptes på originalspråket engelska år 2007. Bokens innehåll är spännande och intressant, även om det är en fiktivberättelse om en tid som varit kan man tänka sig är detta är något som faktiskt hänt om man tänker efter om hur det var på den tiden. Du undrar kanske vem boken handlar om? Jo det är ingen mindre än Djingis Khan, eller som han hette innan han tog namnet Djingis Khan, Temudjin.

Boken börjar in media res och man får redan från början lite spänning då Temudjins far Jesugei och hans rådsmän dödar Tartariska plundrare.  Detta mötet leder till att senare i boken blir Jesugei mördad. Efter detta förråder Jesugeis närmast rådsman Temudjin och hans familj. De får kämpa genom en tuff vinter innan Temudjin kan börja återhämta sig och påbörja uppbyggnaden av det som ska bli det Mongoliska imperiet. Boken finner jag är ständigt spännande och man vill gärna veta vad som ska hända. Språket tycker jag är anpassat för gymnasiet och uppåt. Jag tycker den speglar hur ens uppväxt formar en till den man blir och man kan dra paralleller till idag. Föräldrar måste bli bättre på att uppfostra sina barn då jag ser många som är understimulerad och har väldigt mycket extra energi. Boken är inte helt sanningsenlig och detta är även skrivit i slutordet där han även noterar vilka förändringar som gjorts. Detta gör att man inte kan använda den som källa, dock fungerar den för att lära sig mer om ungefär det varit i historien.

Boken anser jag är väldigt bra och rekommenderas till alla som vill lära sig ungefär hur det var. Boken är den första i serien om Djingis Khan så den kan inspirera till att läsa efter kommande böcker.


Betyg 4 av 5

No comments:

Post a Comment