Pages

Monday, January 27, 2014

Den hemska verkligheten

Boken ‘’Pojken i randig pyjamas’’ är skriven av John Boyne. Boken trycktes först 2006. Boken har fått massor av positiv kritik och är tryckt på mer än 40 olika språk runt om i världen. Boken har även gjorts till film och fick massor av positiv kritik den med. Genren är drama och kan klassas som krig för det utspelar sig under andra världskriget, men det är inga krigsscener i boken.

Boken Handlar om nioåriga Bruno som tvingas flytta ifrån Berlin där han trivs som bäst på grund av hans pappa som är SS-officer har viktiga affärer att handskas med. De flyttar till ett öde hus i Auswitch där Bruno inte har någon att leka med eller något att göra. Från hans ny fönster kan han se en ‘’lekplats’’ där alla bär likadana pyjamaser, blå och vit randiga. Bruno blir vän med en pojke som är på andra sidan stängslet det leder till oväntade konsekvenser. Berättarperspektivet av denna romanen är tredje person men en sak som skiljer denna berättelse från andra WW2 berättelser är att man får se hur det var från en oskylldig och nyfiken nioårig pojkes ögon, vilket gör det som vanligtvis är en ensidig berättelse om hur onda de tyska var till en berättelse där man inte kan dra alla över en kam.

Jag tycker boken är en otroligt bra berättelse där man för en ny syn på hur det kunde varit under andra världskriget. Boken kan vara lite jobbig att läsa för vissa för det är en extremt sorglig bok.
Jag rekommenderar boken starkt till alla. Jag ger den 5/5 och rekomenderar även filmen men boken bör läsas före.

No comments:

Post a Comment