Pages

Monday, October 21, 2013

Tolkens bortglömda saga

Vi som har sett och hört om Tolkeins berättelser, och sett hans spännande trilogin  härskaringen. Har kanske inte har hört om hans förglömda bok Húrins barnoch Det är jättesynd för den har många likheter som sagan om ringen. Húrins barn sagan som Tolken började 1918 efter han hade varit i skyttegravarna i förstavärldskriget. Och han arbetade med ända fram tills hans död 1973. Den publicerades 2007 tack vore att hans son Christopher skrev klart den utifrån hans fars olika manusversioner och har, gjort en detaljrik karta.

Boken utspelar sig i Beleiand i Midgård. När den onda Morgoth blir allt starkare och mörkrets härar lägger mer och mer land under sig. Vid ett fasanfullt slag krossar Morgoth Alv och Människo armén som har gått emot honom. Morgoth tillfågnatar Húrin av människornassläkten och lägger en förbannelse över honom och hela hans familj. Varje försök att undkomma förbannelsen vänds till olycka som Húrins son Túrin kommer att upp leva. Men som sagt många likhetelser från Tolkens föra böcker det kan kännas lite långdraget men också att den bearbetar hela Tolkeines saga som t.ex. Finns det lika raser, som från hans andra böcker människor, Alvar, dvärgar och orcher mm eller att húrins Barn befinner dom sig i Midgårds första åldern, härskaringen befinner dom sig i tredje.

Húrins Barn är en mycket fantasi full och äventyrlig bok 8 av 10 ger jag den. Men den har inte uppnåt samma kvalité som dom andra böckerna ‘’Sagan om ringen trilogin’’ och ‘’The Hobbit’’. Men fortfarande en toppen bok för alla som gillar J.R.R Tolkens Böcker eller filmer.        

No comments:

Post a Comment