Pages

Monday, October 21, 2013

SVENSKAR I FÜHRERNS ARMÉ

“Ragnarök” är en självbiografi skriven av den svenska f.d SS soldaten Erik Wallin och hans upplevelser under kriget på Östfronten. Wallin föddes den 2 Augusti 1921 i Stockholm. När Finland anfölls av Sovjetunionen 1939 värvade sig Wallin till den svenska frivilligekåren. Wallin var även med i fortsättningskriget 1941. 1943 tog han värvning i den tyska elit styrkar Waffen-SS.

Boken har givits ut i flera olika versioner, den första gavs ut 1996 av förlaget “Nordland”, det komiskt nog delar förlaget namn med “11:e SS-Panzer-Division Nordland” som Wallin ingick i. Wallin beskriver sina upplevelser på Östfronten väldigt målande och detaljerat, han beskriver exempelvis när tarmarna hänger och slänger utanför buken på en soldat efter att granaterna har regnat ner. Miljöerna i boken är som man kan förvänta sig efter fyra år av krig, träden är bortsprängda, granat kratrar, byggnader raserade och söndersprängda med förfrysta och söndersprängda lik och kadaver.

Utdrag ur boken ;

Den nyss så lugna byn var på några ögonblick förvandlad till ett helvete som trotsar alla försök till beskrivning. Salva efter salva från Stalinorglar och grova artilleripjäser anställde ett fruktansvärt blodbad.

Under reträtten tillbaka mot Berlin måste de handskas med hela röda armén, deras mass anfall, T-34:or och flygplan. I tredje rikets sista timmar försöker det svenska kompaniet med ledning av Hauptsturmführer Hans-Gösta Pehrsson slå sig ut ur Röda arméns grepp om staden. Vi får följa med på en spännande och fasansfull resa genom ett sönderbombat Berlin mot det trygga Sverige.

Ragnarök ger en djup inblick om hur det faktisk ser ut i krig. En annan väldigt intressant sak är att det faktiskt är svenskar med tanke på att Sverige som stat var “neutralt” under kriget. I Sverige var det ca. 500 man som illegalt värvade sig. Jag skulle rekommendera boken främst till de som är intresserade om WWII eller historia.

No comments:

Post a Comment