Pages

Monday, October 21, 2013

Ondskan

Titel: Ondskan
Författare: Jan Guillou
Genre: Roman

Ondskan enligt min åsikt hör till de känsligare böckerna. Det kokar av ilska och irritation när jag läser denna boken. Hur kan man låta det gå till som det gör på sådana här skolor? Vad är det egentligen som boken kretsar runt? och varför flyttar inte Erik därifrån?

Erik har från början stor makt på skolan han går på, vilket gör honom så elak, men den makten får han inte behålla. Eriks elakhet och beteende går för långt, och han blir tvungen att ta tag i sitt liv. Han hamnar på en internatskola och han förändras totalt, i alla fall i början. Detta är en skola där många blir fruktansvärt dåligt behandlade, och de kallar det för kamratuppfostran. När Eriks enda vän på internatet flyttar där ifrån på grund av att han blivit behandlad så illa, bryter Eriks ilska ut. Han vill inte behandlas såhär längre men han vägrar att flytta därifrån, han ger sig inte, han ska vinna. Hur kan människor tro att mobbning och kränkning ska uppfostra någon? Det gör dem bara till värre människor.

Denna boken väcker mycket tankar och känslor, och man bli ganska glad att man själv inte blir ‘’uppfostrad’’ på det sättet. Jag tycker att boken är väldigt bra, och kan faktiskt rekommenderas till både killar och tjejer, i alla åldrar från 13 år.

BETYG: 4

No comments:

Post a Comment