Pages

Monday, October 21, 2013

Kalla kårar från kalla kriget

Jakten på röda oktober är en technothriller roman av Tom Clancy som är baserad på en riktig händelse under kallakriget. Där den sovjetiska fregatten Storozjevoj gjorde myteri och försökte ta sig till svenskt territorialvatten. Storozjevoj kom aldrig så långt innan Rysslands marininfanteri tog tillbaks kontroll över ubåten. Romanen jakten på röda oktober är en teori vad som kunde ha hänt om Storozjevoj hade lyckat ta sig vidare.

Jakten på röda oktober börjar väldigt långsamt och lung ända tills huvud karaktären Marko Aleksandrovitj Ramius tar och mördar sin zampolit och tar och styr den över 200 ton tunga atombombs bärande högutvecklande ubåten. Som både skapar ett hot mot Ryssland och USA, och så börja den spände jakten på röda oktober. Man läser mest ur Ramius ögon men också ur den Amerikanska CIA agenten Jack Ryan som får uppdraget att ta kontakt med ubåten innan den ryska norra flottan för kontakt med ubåten. Hela boken är skrivigt med mycket detaljer och man får verkligen känslan av hur grymt och provocerande det kallakriget verkligen var.
Även om bokens innehåll består mest utav själva resan så lyckas Tom Clancy ändå hålla handlingen fräsch och intressant.

Något som jag vara förtjusat i var att Tom Clancy inte dumma ner de olika millitär strategierna och de olika militär begreppen. Vilket gjorde att det var lättare att sätta sig in i boken.
Men detta kan även vara än nackdel då de mindre militär intresserade inte kanske kan de olika begreppen vilket gör att för vissa är boken rätt svår att komma in i. Som helhet är det en läsvärdig bok och helt klart lever upp till sitt rykte.

No comments:

Post a Comment