Pages

Monday, October 21, 2013

GW Perssons “intressanta” liv

Boken är en självbiografi om Leif GW Persson, som även är en högstående kriminolog här i Sverige. Boken heter “ Gustavs grabb: Berättelsen om min klassresa”. Man kan lätt missuppfatta klassresa till en vanlig resa med sin skolklass, men tyvärr menar han resan han gjort emellan olika klasser här i samhället. Man måste då läsa igenom hela hans dryga liv i detaljer.


Han börjar boken med att nog poängtera att han föddes på en söndag och med en segerhuva ( När fosterhinnan inte spräcks under förlossningen) “ett Söndagsbarn med Segerhuva” som han skriver i boken. Han drar även en parallel emellan hans självbiografi och Madame Bovary, en roman som skrev 1857 i Frankrike av Gustave Flaubert. Med denna parallelen vill han förmedla att han tänker skriva så exakt han kunde om sin uppväxt. Det gör han ganska bra enligt mig, men han har tyvärr en massa långtråkiga och trista detaljer. Som t ex “Oftast går vi ut i Lill-Jansskogen och tittar efter djur och fåglar. Vi tar alltid med oss gammelfarfars skeppskikare. Den som farfars far…” och så forsätter han berätta om den jätte “intressanta” kikaren i minst två meningar till. Leif gör dock en bra beskrivning på hur man levde i äldre dagar, som när hans pappa Gustav berättar för honom att när han ska bli ingenjör så ska han studera på läroverket. Det tycker jag stämmer ganska bra överens med tiden som de levde på (ungefär 50-talet).


Boken i sin helhet är fylld av detaljer vars deras intressenivå beror på läsaren. Han gör ett bra jobb med att beskriva hur personer var, men jag förlorar intresset för boken ganska tidigt eftersom han går detaljerar det på mycket dryga vis och skriver saker som är irrelevanta.
Boken rekommenderas för vuxna och äldre som är intresserade i Leif GW och 50-talet.

Den får 2 av 5 bullar.

No comments:

Post a Comment