Pages

Monday, October 21, 2013

Den utvalde

Denna boken handlar om en pojke som bor i ett samhälle där allt är perfekt. Man får inte skaffa egna barn man måste adoptera barn.
Alla i det samhället har blåa ögon förutom en pojke vid namn Jonas. Jonas är 11 år gammal och när alla barn fyller 12 så blir dem 12or. Alla 12or får ett uppdrag/yrke

Jonas får i uppdrag att bli den nästa minnes bevararen. Han har som jobb att bevara alla i samhällets minnen. Varje år föds 50 barn från personer som har i yrke att skapa barn.

När Jonas blir minnes bevararen så kommer hans minnen tillbaka. Och han får reda på att det perfekta samhället han bor i inte är så bra som dem har trott alla åren. Han vill inte bo kvar i den staden där allt är en lögn så han ska försöka rymma.

Språket i denna boken är väldigt annorlunda från alla andra böcker. Det används mer äldre ord i boken som man inte ofta använder i nu dagen. i tex filmer,diskussioner
ord som används tex kalmartrissa som betyder jojo.

Jag fick bilden av att detta samhället är isolerat från omvärlden nästan som om dem bor på en ö. Det ska få bilden som om allt dem behöver finns där. Samhället är grönt och fint inga överdrivna kolutsläpp.

Jonas har en lillesyster och en lillebror som inte är hans syskon en mamma och pappa som inte är hans föräldrar. Man föds inte i sina familjer man kommer ditt som spädbarn i en korg och så tillhör man den familjen.

Boken utspelar sig i sent 1900-talet. Dem har inte samma teknologi som vi använder idag.Allt är inte som man tror det är allt kan bli värre eller bättre.
samhället lurar folk på deras frihet.

Jag tycker om boken jag ger den 4 av 5 stjärnor. Gillar du spännande böcker så tycker jag att du ska läsa denna.

No comments:

Post a Comment