Pages

Monday, October 21, 2013

Den fantastiska Maurice

Maurice den talande katten och hans “utbildade” råttor är en av Terry Pratchett’s många fantasifulla böcker. Med en handfull pratande gatu-råttor har gatu-katten Maurice med hjälp av en pojke kommit på och genomfört det årtalets perfekta bedrägeri, men som sen tar en mystisk vändning i staden Bad Blintz. Här har Terry Pratchett kombinerat verklighet med sin livliga fantasi och åter igen skrivit en väldigt populär ungdomsbok.

The amazing Maurice and his educated rodents är skriven på ett lite avancerat och gammaldags språk men är en av hans “lättare” böcker. I hans serie the Tiffany Arching adventures skriver han med ett lite mer avancerat språk och har även hittat på ett helt eget språk för en av hans påhittade varelser i boken. Terry Pratchett är förtjust i sina pratande djur och påhittade varelser, vilket man kan se i många av hans andra böcker, exempel The wee free men. Men man undrar , hur kommer det sig att just dessa råtter och denna katt är dom ända som kan prata? Vad är det som har givit just dessa förmågan att prata? Det finns där inget riktigt svar på, kanske för att göra det hela lite mer mystiskt? Vi har även den moraliska frågan Maurice står inför varje gång han är på rått jakt, pratande råtter är inte okej men de som saknar talförmågan är helt okej att äta?

“The amazing Maurice and his educated rodents” handlar om Maurice, den talande katten, pojken och hans talande råttor som reser från stad till stad och lurar invånarna tills de anländer till Bad Blintz. Terry Pratchett har skrivit med spänning och humor men har också skapat ett par frågor som är värt att ha i omtanke. Med tanke på språket är boken mer lämpad för de med en bra förståelse för engelska, men är även en av Terrys enklaste böcker.

No comments:

Post a Comment